nbsp;

ARGITAL KLUB – 2. ELŐADÁS A MIRTUSZFÉLÉKRŐL

ARGITAL KLUB – 2. ELŐADÁS A MIRTUSZFÉLÉKRŐL

Az Argital Klub novemberi előadásának témája a  mirtuszfélék (Myrtaceae) néhány kozmetológiai és terápiás szempontból jelentős faja volt, amelyek közös jellemzője, hogy elsődlegesen Ausztráliában őshonosak, és egyedülálló módon illóolajaik antibakteriális, antivirális és antimikotikus hatásúak is egyben. A mirtuszfélék (Myrtaceae ) a zárvatermők (Magnoliophyta) közé tartozó mirtuszvirágúak (Myrtales) egyik családja 128 nemzetséggel és mintegy háromezer fajjal, ezeket az örökzöld, gyakran keménylombú fákat, cserjéket vagy törpecserjéket mindenfelé megtaláljuk a trópusokon és a szubtrópusokon. Névadó fajuk a valódi mirtusz (Myrtus communis) a Földközi-tenger mellékének a jellegzetes képviselője. Az Argital-készítményekben az eukaliptuszfa, az ausztrál teafa és a széleslevelű teafa illóolajai egyaránt megtalálhatók.

Mirtuszfélék (eukaliptuszfa, teafa, niaoulifa)

Bevezetés.  Ausztrália kialakulása, ásványkincsei és gazdagsága

Ha egy földgömböt vagy egy világtérképet nézegetünk, ma is feltűnik, hogy Dél-Amerika keleti és  Afrika nyugati partvonalai hasonló lefutásúak, illeszkednek egymáshoz, továbbá feltűnő a két kontinens élőlényeinek hasonlósága is.  Erre először elfogadható magyarázatot egy német meteorológus tett. Alfred Wegener (1880-1930) legfontosabb felfedezése a mai lemeztektonika elméletének alapjául szolgáló kontinensvándorlás gondolata, amelyet csak a halála után fogadott el a tudományos világ. Nézete szerint a képlékeny magmán a kontinensek el tudnak mozdulni, így lehetőség volt a kontinensek folyamatos elmozdulására, vándorlására.  (Oldal alján az 1. kép)

Földtörténeti óidő: mai Ausztrália (6) őse Egyenlítő közeli helyzetben, majd lassú déli irányban történő vándorlás. Perm-időszak végére: Ausztrália egészen délen helyeződött. Új-Guinea (5), India (10), Antarktisz (7) és Ausztrália (6), valamint Afrika (9) és Dél-Amerika (8) nagy része jég alatt (kb. 200 millió éve) szemben Európával, ahol az utolsó eljegesedés csak kb. 10-15 000 évvel ezelőtt fejeződött be! (Oldal alján a 2. kép)

Földtörténeti középidő: Új-Guinea (5), Antarktisz (7), és Ausztrália (6) kontinensek elszakad Afrikától (9) és Dél-Amerikától (8) felaprózódás folytatása, fokozott üledékképződés. Kréta-időszak: Antarktisz és Ausztrália szétválása kb. 100 millió évvel ezelőtt és a Nagy –artézi medence kialakulása. (Oldal alján a 3. kép)

Földtörténeti újidő: Harmadidőszak végére független kontinens kialakulása, élővilág elkülönült fejlődése, intenzív tektonikus mozgások következtében a Kelet-Ausztrál-hegyvidék kiemelkedése. Mai Ausztrália egyetlen kőzetlemezen található, ami tektonikai nyugalmat eredményez, ennek pedig a hosszú ideig tartó szárazföldi lepusztulás az eredménye. (Oldal alján a 4. kép)

A mai kontinens ásványkincsekben ezért nagyon gazdag, jelentős a kontinensen a bányászati tevékenység (bauxit, ólomércek, gyémánt, vas, urán, nikkel, ónérc, ezüst, feketeszén)

Mezőgazdálkodás területének csak 21%-án, a jelentős aszályos időszakok komoly problémát jelentenek.

Ausztrália (oldal alján 5. kép) a legkülönlegesebb kontinens, mert

– a legkisebb méretű kontinens (Európa 4/5 része)

– a legalacsonyabb kontinens (legmagasabb pontja 2228 m magas)

-a legidősebb kialakult kontinens

– a legszárazabb valamennyi kontinens közül

a legkülönlegesebb, legelkülönültebb állat- és növényvilág jellemzi.

Jó 40 millió év elszigeteltség – növények és állatok alkalmazkodása a kevés csapadékhoz, forrósághoz és a sovány talajhoz (kevés tápanyagforrás)

Kb. 25 ezer növényfaj, Ausztrália fái nem lomb, hanem kéreghullatók (!) , az őshonos virágoknak nincs illata, rövid ideig virágoznak!

Ausztrália domborzata alapján három nagy tájcsoportra osztható:

a) Nyugat-Ausztrál tábla füves növényzet dominál, az egykori Gondwana gyűrt kristályos kőzetein

b) Ausztrál alföldek középső tájcsoport, benne a Nagy-Artézi medence (hatalmas felszín alatti vízkészlettel)

c) Kelet-Ausztrál hegyvidék, legmagasabb csúcsa a Mt. Kosciusko 2228 méterrel.

Éghajlata: Területének 1/3 része trópusi csak két évszakkal (tél és nyár), valamint 2/3 része mérsékelt égövi, az évszakok, mivel Ausztrália a déli féltekén található, féléves eltolódással jelentkezik.

Vízrajza: Kontinensen kevés a csapadék (420 mm/év átlagosan), nagyon fontosak a vízellátásban a felszín alatti vizek, egyrészt a talajvizek (növényi gyökérzet szintje) és a rétegvizek (két vízzáró réteg közötti vízmennyiség)

Legjelentősebb rétegvíz lelőhely a Nagy-Artézi medence a világ legnagyobb artézi medencéje, a víz minősége ivóvíz minőségű (Magyarországon is jelentős a rétegvíz mennyisége).  Az artézi víz felszínre jutása vagy forrásként vagy fúrások, kutak formájában történhet meg. Ha a mélyről feltörő víz a különböző kőzeteken keresztül halad, akkor alakulnak ki az ásványvizek, melyek egy része gyógyvíz is.

Ausztrália őslakosai: Első embercsoportok kb. 40 ezer évvel ezelőtt Délkelet-Ázsia felől, mert a tengerek szintje sokkal alacsonyabb volt, akkor kb. 60 km-es tengeri úttal az ausztrál kontinensre lehetett jutni.

Kb. 20 ezer évvel ezelőtt a gyűjtögető-vadászó életmódot folytató veddo-ausztralid nagyyrasszhoz tartozó őslakosok

A 18. század végén kb. 33 ezer aboriginal élt, most is kb. ennyi a számuk, viszont Tasmania őslakosai végleg eltűntek Az abo-k korábban állampolgárságot sem kaptak, kocsmába nem járhattak

Ausztrália felfedezése: Abel Tasman holland kutató (1642-1643) nevéhez fűződik, James Cook 1770-ben angol gyarmattá teszi. 1788-as évben elítélt bűnözők Ausztráliába beszállítása (Sydney), mert Amerika függetlenné válása miatt a bűnözőket már nem lehetett Észak-Amerikába száműzni.

Jelenleg államfője: angol királynő. Államszövetség 7 szövetségi állammal ( Nyugat-Ausztrália, Északi terület, Dél-Ausztrália, Quenssland, Új Dél-Wales, Victoria, Tasmania. A legvárosiasodottabb kontinens.

EUKALIPTUSZFA (Eucalyptus globulus, golyós eukaliptusz)

(Oldal alján 6. és 7, képek)

Rendszertani besorolása:

NÖVÉNYEK országa

ZÁRVATERMŐK törzse

VALÖDI KÉTSZÍKŰEK csoportja

MIRTUSZVIRÁGÚAK családja

EUKALIPTUSZ nemzetség, benne mintegy 700 faj (legnagyobb részük Ausztrália és Tasmánia területén tenyészik)

Az eukaliptusz név a görög „eu” jól, és a „calyptus” elrejtve szavakból származik, mert az eukaliptuszfa bimbóját egy rügysapka (operculum) borítja, mely kezdeti fejlődési szakban elrejti a virág részeit. Virágnyíláskor a rügysapka lehullik, előbukkan a porzók színpompás tömege.

Megjelenés: Hamvaskék vagy hamvaszöld levelek levélnyél nélküliek, szárölelők. Idősebb levelek lándzsásabbak, keskenyek, hosszuk akár 35-40 cm-es is lehet. A leveleket megdörzsölve jellegzetes illat érezhető.

Beporzás: madár-beporzás!!! Madarak szaglása gyenge, ezért őket a virág színessége vonzza.

Eukaliptusz virágának nincs illata. Egyes fajokat oposszumok vagy repülő rókák porozzák be. A virágok korong alakúak, általában fehér vagy sárga színűek, Fordított toktermésében apró magok, amelyeket kiszáradás után a szél szórja szét.

Gyógyászatilag legfontosabb eukalituszfaj: Eucalptus globulus (golyós eukaliptusz)

Egy év alatt 3 méteresre nő, a 30 éves eukaliptuszfa kb. 200 éves tölgyfával vethető össze növekedési erély szempontjából. 1 hektár eukaliptuszerdő 20 év alatt 800 köbméter faanyagot ad, ilyenre Európában a fák csak 100-120 év alatt képesek. Túlnyomó részük örökzöld, de Észak-Ausztráliában van lombhullató faj is.

A tűző Napon álló eukaliptuszfa levelei élükkel a nap felé fordulnak, ezért a hatalmas fák alig adnak árnyékot, világosak az erdők, burjánzik az aljnövényzet, levelek állásával szabályozza a párologtatást.

A forróság miatt gyakoriak Ausztráliában a bozót- és erdőtüzek, az eukaliptuszolajat tartalmazó levelek, kéregdarabok gyúlékonyak, igen könnyen égnek. Az általános fagyokat rosszul tűri, de vannak közöttük hidegtűrő fajok is (-15 C-ig).

Egyes fajok fája súlyos, tömör faanyag, kiváló keményfa, keményebb, mint a tölgyfa vagy a diófa!

Farontó bogarak nem károsítják (cölöpök, hajótestek, papíripar). Gyors növekedés, a fa rengeteg vizet párologtat, ezért alkalmas a mocsaras vidékek kiszárítására, a malária elleni küzdelem részeként.

Hatalmas gyökérrendszer, a koala abo nyelven ko-ala „vizet nem ivó”, mert csak eukaliptusz levelet fogyaszt.

Az eukaliptusz illóolaját vízgőz-desztillációval nyerik ki fiatal ágakból, levelekből.

Fontosabb összetevői:

– 1, 8-Cineol (Eukaliptol)

antiszeptikus, nyákoldó, hűsítő, kiváló köptető, görcsoldó, inhalálás, szájöblítés

antibakteriális, antimukotikus, antivirális hatás (hasonlóan a teafához)

fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, nátha, meghűlés, lázas légúti megbetegedések

Eukaliptusz-ligetek levegője – aromaterápia (fenyvesek levegője kevésbe intenzív hatású)

– Kumaldehidek (előfordulnak a köményben, mirhában, fahéj-illóolajaiban)

Parkinson-kórban pozitív hatásúnak bizonyult.

Eukaliptusz olaj – levél szövetében levő kis hólyagokban gyűlik össze, összmennyisége a levél össztömegének 5 –a

– Triterpének, cserzőanyagok (E. globulus, E. adstringens csersav-tartalma 7 % körüli, ami hatalmas mennyiség, pl. 1 ha erdőben 120 tonna kéregben

Az illóolaj összetétele és aromája változó pl. citrom illatú eukaliptusz illóolaj fele citronellol.

A golyós eukaliptusz illóolaj 80 %-a 1,8-cineol (eukaliptol), ami kámforos jelleget kölcsönöz, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló. Természetes rovarriasztók fontos összetevője,

Európában a 16. században a Földközi-tenger vidékén megpróbálkoztak a termesztésével, de később felhagytak vele. Magvetés előtt 4-6 hétig a magvakat hidegben kell tárolni! Csíráztatásra a homokos, laza talaj a legmegfelelőbb, tavasszal kell a magoncokat kiültetni a szabadba.

A golyós eukaliptusz (Eucapytus globulus) alkalmazási területei:

megfázás, torokgyulladás (öblögetés), influenza (antivirális hatású)
fejfájás, orrmelléküreg-gyulladás (illóolajos inhalálás)
fájdalom-csillapítás, Anti reumatikus
hatás (ízületekre borogatás)
stimuláló. tisztító hatás
hígított illóolaj homlok és orrmelléküregek bedörzsölésére
mellkasi bedörzsölésként (melegítő, érzéstelenítő hatás) vérbőség fokozása
görcsoldó hatás pl. asztmás tünetek esetén
vizelethajtó hatás
„Ausztrál lázfa” hörghurut, tüdőgyulladás esetén köptető hatású

Felhasználási módok:

a) illóolajként 10 csepp illóolaj forrásban levő vízhez adagolása – inhalálás

b) bedözsölésre 5 csepp ilóolaj + 10 csepp hordozóolaj – bedörzsölésre

c) forrázatként 1 csésze levélforrázat naponta

d) tablettaként torokfájásra

FONTOS!

Külsőleges használat esetén arra érzékeny egyéneknél kiütések keletkezhetnek!

Belsőleges használatra az eukaliptusz olaj önmagában mérgező!

Eukaliptusz-gyökér – nagy mennyiségű vizet tartalmaz, őslakosok rágták

Levelekből készített teafőzet lázcsillapító hatású =

„Ausztrál lázfa” hörghurut, tüdőgyulladás esetén köptető hatású

Eukaliptuszolaj az Argital készítményekben

Argital Eukaliptusz krém – Zöld agyag géllel és értékes eukaliptusz illóolajjal.  Alkalmazható téli hideg időszakban homlokra, orra, torokra és lefekvés előtt a mellkasra. A krém zöld agyag gél tartalma és az eukaliptusz tiszta illóolaja balzsamos hatásúak, a hatást fokozzák a boróka és a fenyő értékes illóolajai is.

TEAFA (Melaleuca alternifolia, ausztrál teafa)

(Oldal alján 8, kép)

Az ausztrál teafa (Melaleuca alternifolia) jelentősen különbözik az új-zélandi teafától (Leptospermum scoparium), utóbbinak karcsú magja, fehér vagy rózsaszín virága van és a magtok évekig a növényen marad, és azt a meleg/tűz nyitja fel.

Az ausztrál teafa észak-ausztrál cserje és egy növénycsaládba tartozik az olajos kajeputfával (M. leucodendra) és a széleslevelű teafával, vagy más néven a niaoulifával (Melaleuca viridiflora).

A fa rövid leírása: Hatméteresre is megnőhet, girbe-gurba törzsű fácskák, vagy bokorfák, ágai lehajlóak. Virágok ágak végén fejecskékben vagy füzérekben. Virágai nagyon gazdagon nyílnak, porzóik feltűnőek, levelei örökzöldek, lándzsásak, erősen aromás illatúak. Keskeny, csupasz, változó állású levelei szárban végződnek, manapság a levelekben található illóolajáért termesztik. Törzse vastag, papírszerű, foszló kéreg, ezért az ausztrál teafa jól átvészeli az erdőtüzeket. Élőhely – mocsaras területek, sós talajok, tengerparti területek. Gyökérzet – vékony gyökérzet, könnyen törik. Nem fagyálló, max. -5 0C-ot bír, nincs kártevője, méhek porozzák be.

Története: 1770-es években James Cook felfedező útja során látták, hogy az ausztrál őslakosok a fa leveléből teát vagy aromás söritalt készítenek. Levél főzete – tea helyettesítője innen a név tea-tree, teafa).

Teafaolaj kinyerése:Teafa leveleiből vízgőz-desztillációval nyerik ki.

Illata: Meleg, fűszeres, kámforos fejillattal, gyógyszeres aljegyekkel.

Olaj állaga: Vízszerű, áttetszően tiszta és a világossárga közötti színű olaj.

Rendkívüli fertőtlenítő hatás !!! 70 kg levélből készíthető – 1 kg illóolaj.

Gyógyító hatás: terpinen-4-ol (kb. 40 %-ban), alfa-terpinén (kb. 20 %), terpinolén (3-4 %), terpineol (3-4 %), pinén, mircén, limonén, 1,8-cineol (eukaliptol).

Ausztráliában a teafa illóolaja gyógyszer baktérium-, gomba-, vírusölő hatású, köptető, immunstimuláns hatása miatt.

1920-as években sydney-i vegyész klinikai kísérleteiket végzett pozitív eredménnyel. II. világháború ausztrál és brit katonák sebeinek kezelésére használták. 1940 penicillin miatt feledésbe merült antibakteriláis alkalmazása, de az 1970-es években ismét feléledt az érdeklődés iránta.

Teafaolaj használata a nőgyógyászatban az 1980-as években terjedt el hüvelygombásodás, hüvely-gyulladás (Candida albicans) kezelésére

Kétirányú hatékonyság:

a) elpusztítja a kórokozókat (baktériumok, vírusok, gombák)

b) immunstimuláns hatás, védekezőképesség fokozása

Legutóbbi évtizedekben tért nyert és egyre szélesebb körű a teafa illóolajának alkalmazása az európai és amerikai fitoterápiában és kozmetológiában egyaránt.

Terápiás hatások:

antimikrobiális/ immunstimuláns/ hurutoldó, köptető, gyulladás-csökkentő hatások
akne, lábgombásodás, pattanások, sebek fertőtlenítése, rovarcsípések
ormelléküreg-gyulladás, szájpenész, kellemetlen szájszag (foetor ex ore)
gyomor- és bélfertőzések
emésztési zavarok
candidiasis (gombás hüvelyfertőzések)
húgyúti fertőzések
enyhén zsibbasztó, fájdalom-csillapító hatás, sebgyógyítás
faggyúmirigy-gyulladás kezelése, herpesz, napégés, övsömör /egy kísérletben az 5 %-os teafa gél egyenértékűnek bizonyult 5 %-os benzoil-peroxidos szerrel)
fejbőr korpásodása (Pityrosporum ovale gomba ellen is hatékony)

Jól keveredik citrommal, kakukkfűvel, levendulával, niaoulival, rózsaolajjal.

Felhasználási javaslatok:

a) hígítatlanul közvetlenül a kezelt bőrfelületre kerülhet

b) belsőleg 2-4 csepp teafaolaj mézbe keverése, ami 150 ml teába keverhető

BELSŐLEGES HASZNÁLATRA CSAK A BIO ILLÓOLAJOK, PL. ARGITAL GOLD BIO TEAFAOLAJ ALKALMAS!

c) masszázsolajba 1-2 csepp teafaolaj + sheavaj + mandua-olíva- jojoba- avokádóolaj

d) párologtatás

e) fürdő 2-3 csepp olaj 2 kanál olívaolajhoz

f) borogatás 2-4 csepp 1 dl vízbe a pamut textíliát belemártása, kendővel befedése

g) inhalálás  2-4 csepp teafaolaj gőzölőben vagy forrásban levő vízhez adni

h) toroköblögetés 4 csepp 25 ml langyos vízhez

i) fehérneműre 3 csepp olaj cseppentése – egyes vidékeken fertőzések megelőzésére

j) lábkrémbe keverhető

k) fogíny közvetlen bedörzsölésére

l) korpásodás, hajápolás, paraziták ellen 5 csepp olaj a használt samponhoz

m) hólyag- és húgyúti fertőzések esetén ülőfürdő 6 csepp olaj a fürdővízhez

n) penészfokltok eltávolítása a háztartásban, felmosásra 1 l vízhez 5 csepp teafaolaj

o) levegő tisztítására, párologtatásra

Ellenjavallatai: kemoterápia alatt, szemkörnyéken ne alkalmazzuk, gyermekeknél mindig hígítani kell!

Argital-készítménye: GOLD BIO TEAFA ILLÓOLAJ 10 ml. .

NIAOULIFA (Melaleuca viridiflora, széleslevelű teafa)

(Oldal alján 9. kép)

Angol neve broad-leaved paperbark, azaz „széles levelű papírkéreg”, latin neve a viridi „zöld” és flora „virág” szavakból tevődik össze.

Rendszertani besorolása:

NÖVÉNYEK országa

ZÁRVATERMŐK törzse

KÉTSZÍKŰEK csoportja

MIRTUSZVIRÁGÚAK rendje

MIRTUSZFÉLÉK családja

MELALEUCA nemzetség

MELALEUCA VIRIDIFLORA faj

Élőhelye: Észak-Ausztrália, Új-Guinea. Kisméretű, 10-15 méteres fa, fehéres vagy barnás vagy szürke kéreggel, örökzöld fa, levelei akár 20 cm hosszúak és 7 cm szélesek is lehetnek, széles, vastag, elliptikus aromás levelek. Virágai sárga vagy sárgászöldes, de lehet vörös is az ágak végein. Virágzás után az ágak növekednek. Ágcsúcsokon 8-25 virágcsoport látható, szirmok lelógnak, majd leesnek, 5 magház 6-9 maggal egyenként. Virágzás lehet egész évben, de leggyakrabban télen (!). Földre lehulló levél erős talajfertőtlenítő hatású.

Első leírása 1788-ból Daniel Solander révén történt, aki résztvevője volt James Cook expedíciójának

Élőhelye: galériaerdők szélein, mocsaras területeken

Ritka orchidea-fajok élnek a niaoulifa-erdőkben

Az 1900-as években niaoulifák magjait vitték Floridába, ez a faja ma a Melaleuca quinquenervia.

Alkalmazása:

M. viridiflora – aboriginálok sokféle célra használják a mai napig. Kérget rétegekben lefejtették, menedékként, ágyként használják, továbbá ételtárolásra, főzésre, tűzgyújtásra. Főzet készítésére levelekből inhalálás, fürdővízben alkalmazás

Kivonás: vízgőz-desztillációval fiatal hajtásokból, levelekből

Köhögés, meghűlés, fejfájás, láz- és influenza

Összetétele:

Két fő illóolaj összetevő dominál (különböző populációkban eltérő mennyiségben termelődnek)

a) terpénolaj

b) metil-cinnamon

Termesztés: főleg a piros virágú változatokat termesztik. Víztisztító hatás. Illóolaja enyhén édeskés, frissítő jellegű, színe világossárga zöldes színű.

Terápiás lehetőségek és hatások:

kifejezett antimikrobiális, gyulladás-csökkentő hatások
hörghurut, orrmelléküreg-gyulladás, szájpenész kezelése
nátha, influenza, asztma torokgyulladás kiegészítő terápiájaként
sebgyógyító hatás
akne, pattanások, sebek fertőtlenítése, rovarcsípések
analgéziás, antireumatikus hatás
candidiasis (gombás hüvelyfertőzések)
húgyúti fertőzések
féreghajtó hatás
fertőzések esetén immunmoduláns hatás
segíti a koncentrációt, javítja a memóriát

Összetétele:

1,8 cineol (eukaliptol), gamma-terpinol, limonene, alpha-phellandrene, alfa és béta-pineol.

Biztonságosan alkalmazható, nem toxikus, nem irritáló, nem szenzivitizáló illóolaj.

Párologtatás során a fejre hat, koncentráció javítása.

Fertőtlenítés, emésztőrendszer tonizálása.

Masszázsolajba, fürdővízbe fájdalom-csökkentés.

Krémekben bőrfertőzések, aknék, pattanások kezelésére.

Kombinálható más illóolajokkal pl. levendulával, citrommal, borsmentával, fenyővel.

Niaouliolaj az Argital-készítményeiben:

Argital Niaouli krém zöld agyag géllel és niaouli illóolajjal. Teljesen természetes és tartósítószermentes arc- és testápolás.  A krém ápoló ás frissítő hatású pattanásos, aknés bőrre. Alkalmazható megelőző hatású, higiénés intimkrémként is.  Tengeri zöld agyag gélt és a niaouli tiszta illóolaját tartalmazza.

Az Intim mosakodógél értékes niaouli esszenciális olaja, a természetes habképző alkalmazása, a tengeri zöld agyag gél, amely nyomelemekben gazdag, az intim testrészek gyengéd ápolását jelentik a hétköznapokban. Az illóolajok az ápoltság és tisztaságérzet élményét közvetítik.