Olaj

A növények duzzadó magjában, csírájában az éltető napfények hatására keletkező olajokról manapság keveset tudunk, és nem is értéküknek megfelelően használjuk. A mindennapi életünkben ugyan sokféle olajat használunk: étel- és fűszerolajokat, parfüm- és illó olajokat, bizonyos fokig masszázs- és orvosi olajokat, de nagyon keveset. Az olaszországi Olíva és Olaj Múzeum kutatása szerint egy i.e. V. századi görög ember évente 55 liter olajat fogyasztott, ebből 20 litert étkezésre, 3 litert világításra, 2 litert kultikus szertartásokra, és ami meglepő: 30 litert a testi higiénére, valamint fél litert gyógyszerként fogyasztott el.

Ma a növényi olajak higiénés és gyógyászati felhasználásának új kultúrájára van szükség.

Van behoznivalónk az étkezésnél is, de különösen fontos a mai ember számára, hogy minél több természetes, jó mínőségű, 100 %-os biológiai termesztésből készült olajat használjon testápolási, kozmetikai és orvosi-gyógyászati célokra. A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz. értékes hatóanyagokat – ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. tartalmaznak. Az olajok tisztítanak, hidratálnak, táplálják és védik a bőrt, regenerálnak, frissítenek, gyógyítanak és rugalmassá teszik a bőrt. Olajat a testre!

Az olaj azonban a natúrkozmetikai és fitoterápiai hatásai mellett sokkal nagyobb jelentőséggel is bír. Az olaj, mint a Nap tűzerejével áthatott növényi szubsztancia, nem csupán a bőrt, hanem a teljes Embert és az Én-erőket támogatja, erősíti. A masszázsokkal, bedörzsölésekkel, de akár a házi testápolás során bevitt gyógyhatású olajok nemcsak a test számára fontosak, hanem az ember lelki, szellemi organizmusának is. Mert az olajban nem csupán az olajat csodáljuk, hanem azt a folyamatot is, ahogyan létrejött, és azt a belső, kozmikus eredetű szubsztanciát, amit hordoz magában. Rudolf Hauschka így ír erről: A magkezdemény egy olyan „edény, amely felveszi magába a világperifériáról visszasugárzott illatlényt. E lény tűzereje átmelegíti és áthatja a létesülő képződményt; ennek az együttműködésnek a kifejezéseként jön létre előttünk az olaj szubsztanciája.”