Tengeri zöld agyag

„Ha az ég lelke a szélben nyilvánul és mutatkozik meg, a Vízé a hullámok játékos formáiban, akkor a Föld lelke az agyagon keresztül nyilatkozik meg titokzatos módon.
Az őstűz előbb fénnyé, majd vízzé és életté lett. Ma az agyagban nyugszik.”

Dr. Giuseppe Ferraro

Az agyagok a Föld felszínének fő összetevői, régóta fontos szerepet játszanak az emberek életében és a természetben. Az Argital tengeri zöld agyag életadó erőket hordoz és szárítási eljárás során sok hőenergiát abszorbeál a Napból. Az agyag egyedülálló tulajdonságai miatt ideális alakformáló és természetes öregedést gátló (anti-aging) szubsztancia.

 

A tengeri zöld agyag lágy, puha, rugalmas és krémes állagú. Természetes öregedést gátló anyag, amely védi, ápolja, regenerálja, stimulálja a bőrfunkciókat és megőrzi a bőr fiatalságát a benne rejlő fényerők és a nagyon finom kozmikus illatok segítségével, amelyek a Föld középpontja felé törekedtek. A tengeri eredetű agyag ásványi sókban és természetes oligoelemekben gazdag, a Földközi-tenger mellékéről, Szicília déli részéről, külszíni fejtésből származik. Származási helyének levegője tiszta, szennyeződésektől mentes, a terület egész évben napsütéses és szeles.

Az agyag gyógyító és szépítő hatása, már az ókori fejlett civilizációkban is ismert volt. Használták a maják, az aztékok, az egyiptomiak, több évszázada alkalmazzák Kínában, a világháborúk során Európában számtalan katonát mentett meg a vérhastól és a kolera járványtól. Speciális természet adta tulajdonságai miatt emeli ki az alternatív gyógyászat, az antropozófus orvoslás és a holisztikus gyógyászat is.

 

Az ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag zöld agyag natúrkozmetikai jelentőségét tisztító, méregtelenítő, puhító, hámsejt eltávolító hatása adja. A több rétegű ásványi szerkezet minden más agyagnál erősebben vonzza magához a szennyeződéseket, így használata után a bőr megújult, puha és sima lesz. A zsíros, pattanásos bőrre rendkívül jótékony tisztító, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása miatt. Zöld színét a benne található vas- és réztartalmú anyagoknak köszönheti.

A tengeri zöld agyag Dél-Szicíliából származik, kitermelése olyan helyen történik, ahol teljesen tiszta és szennyeződésmentes a levegő, nagyon sok a napsütés, és a tenger közelsége miatt szeles az időjárás az év túlnyomó részében.

A tengeri zöld agyagot a nyári hónapokban termelik ki külszíni fejtéssel, mivel ilyenkor a naperők sokkal intenzívebbek. Köszönhetően a rendkívül sok hőnek és fénynek, amely a felszínre került agyagot éri, a tengeri zöld agyag rendkívül gazdag hő- és fényerőkben.
Mindezen tulajdonságainak köszönhetően a tengeri zöld agyag kiváló alakformáló és természetes, öregedést gátló ásványi szubsztancia.

A zöld agyag kétértékű (fiatal) vasat tartalmaz, amely biológiailag aktív és az agyagnak zöld színt kölcsönöz, szemben a háromértékű vasiont tartalmazó vörös agyagokkal.

Gazdag mindazokban az összetevőkben, amelyek jelen vannak a tengervízben. A szoláris és lunáris erők polaritása hatott rá, ezért a Nap és a Hold kozmikus erői megőrződtek az agyagban, sok benne az ezüst, az ásványi nyomelemek, amelyek elsődlegesen a szervezet felépítő folyamatait támogatják.

Amikor az Argital zöld agyagot vízzel elkeverik és gélt képez, akkor annak színe csodálatos zöldre változik, állaga krémes, fénylő és rugalmas konzisztenciájú lesz.

Az Argital zöld agyag a földtörténet meghatározott időszakában jött létre, mintegy 7 – 16 millió évvel ezelőtt, amikor a Föld vitális erőkben különösen gazdag volt. Ezek az ősi és különleges erők konzerválódtak és őrződtek meg az agyagrétegekben, és szabadulnak fel bőkezűen a tengeri zöld agyag alkalmazásakor.

 

 

ARGITAL ZÖLD AGYAG KÉMIAI ÉS ÁSVÁNYTANI JELLEMZŐI

Kémiai összetétel

Kova (SiO2) 35.20 % (!)
Alumínium (Al2O3)  9.80 % (!)
Titán (TiO2)  0.20 %
Vas (Fe2O3)  4.40 % (!)
Magnézium (MgO)  3.80 %
Kalcium (CaO) 26.70 % (!)
Nátrium (Na2O)  0.40 %
Kálium (K2O)  0.40 %
Nyomelemek  0.10 %
Hevítési veszteség 19.00 %

Ásványtani elemzés
A legfontosabb agyagos ásványformációk megtalálhatók az Argital tengeri zöld agyagban, úgy mint pl.: smectit, mica, illit, klorit, kaolinit, hematit, dolomit, kalcit, kvarc, földspát, plagioklász. Nyomelemekként megtalálhatók benne pl. a foszfor, cink, jód, kobalt, króm, mangán, réz, szelén is.

Kationcsere kapacitás
Értéke 41,6 mEq / 100 gr, amely érték az agyag ozmotikus aktivitásának magas szintjét jelzi.
Az Argital tengeri zöld agyag makro- és mikroelemekben rendkívül gazdag, pH – értéke 8.50, azaz 10 %-os vizes oldatában enyhén bázikus

AZ AGYAG MÚLTJA, JELENE ÉS JÖVŐJE

Az agyagok fontos összetevői a földfelszínnek, és mindig is fontos szerepet játszottak a természeti folyamatokban és az emberi kultúrákban. Az Argital tengeri zöld agyag a világon egyedülállóan gazdag életerőkben és a szárítás során a Napból gyűjtött hőerőkben. Különleges sajátosságai miatt ideális alakformáló és kiváló természetes öregedést gátló (anti-aging) szubsztancia.

Történelmi áttekintés

Az agyagot már az egyiptomiak is naponta alkalmazták kiemelkedő antiszeptikus hatása miatt mumifikálás során is. Az ókor orvosai kiváló orvosságnak tekintették. Egyik legnagyobb tisztelője Dioszkoridész volt, aki már akkor leírta gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, vérzéscsillapító, összehúzó és forrasztó hatását. S mivel az ókorban is nagy hangsúlyt fektettek a szépségre, a külső használatáról is találunk feljegyzéseket.  Dioszkoridész már ekkor felismerte és be is mutatta az agyag Napon szárítását, ezzel is emelve hatékonyságát.

Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy akár külsőleg, akár belsőleg, de alkalmazzák az agyag valamely formáját. Régen ezt még ösztönből tette az ember is, majd valahogy a civilizációval, a modern gyógyszerekkel, mindez feledésbe merült. A XIX. században Sebastian Kneipp próbálta újra visszahozni a köztudatba az agyagot, mint természetes gyógymódot. Talált is követőket, Lipcsében Louis Kuhne alkalmazta betegeinél kitűnő eredménnyel, Olaszországban Garofalo atya osztogatott agyagtablettákat híveinek, Berlinben az ázsiai kolera gyógyszerének nevezték és alkalmazták is a betegeken, a krími háborúban vérhas ellen fehér agyagot adtak a katonáknak, Németországban Adolf Just alkalmazta rengeteg betegségre tabletta, borogatás, fürdő és kenőcs formájában.

A közelmúlt egyik legnagyobb alakja, Mahatma Gandhi is használta és hirdette a agyag használatát, sőt vannak olyan országok, ahol már a kórházakban is elérhető az agyag valamilyen formája.

Szerencsére ma már újra teret hódít ez a fajta természetes gyógymód, gondoljunk csak Magyarország páratlan termálvíz készletére, ahol többek között különböző pakolásokat, borogatásokat, bedörzsöléseket kérhetünk vagy egyszerűen elmerülhetünk benne.

Az agyagban az a jó, hogy nem kell hozzá sem drága dolog, sem bonyolult eszköz, és nagyon sok mindenre alkalmazható úgy kívül, mint belül.

Az agyag keletkezése, összetétele, fajtái

Magmás kőzetek földpátjainak bomlása során alakulnak ki az agyagásványok, melyek mállási helyükön vagy víz által elszállítva, legtöbbször tengeri üledék formájában alakulnak ki. A finom szemcsék leülepedése megtörténhet mocsarakban, tavakban és folyómedrekben is.

Az agyagfajták lelőhelyük szerint lehet elsődleges (kaolin), vagy másodlagos azaz üledékes (pl.kőagyag).

Az agyag igen elterjedt kőzetféleség, finomszemcsés összetevőkből áll. Azokat az üledékes kőzeteket sorolják ide, melyek szemcsemérete nem haladja meg a 0,02 mm-t. Az agyagásványokon (kaolinit, montmorillonit, filloszilikátok) kívül tartalmaznak kvarcszemcséket, szerves szennyeződéseket, meszes vagy kovasavas kötőanyagokat. Egyes fajtái (így a bentonit) nagy mennyiségű vizet képesek felvenni a kristályrácsok és a mikronméretű szemcsék közé, melyet molekulárisan, finom kapillárisokban megkötnek. A szemcseméret határt azért szabták meg 0,02 mm-ben, mert az így kialakult hézagok bakteriálisan már nem járhatók át. A finomszemcsés tömeg szemcsefelszíne rendkívül nagy, a szemcseeloszlás és a szemcsealak függvényében több m²/pond mértékű lehet. Szerkezetileg alkothatják lemez, pálcika, tű vagy cső alakú kristályok.

Az összes elem, mely az ember kémiai összetevőit is alkotja, megtalálható az agyagban. Gazdag ásványi anyag tartalma és sajátos fizikai, kémiai sajátosságai teszik különlegessé.

A legjelentősebb kémiai elem az alumínium-szilikát, melyet több, mint 40 féle nyomelem és ásvány kísér (vas, kalcium, magnézium, kálium, stb.). Az agyagok alkotóelemei állandók, de arányuk változhat kitermelési helytől és típustól függően. Színüket ezen kívül az egyéb szennyeződések is befolyásolják.

Agyagfajták

A fehér agyag vagy más néven kaolin, a legtisztább agyagnak mondható, ezt használják a porcelán gyártásához is és a kozmetika ipar is előszeretettel alkalmazza. Pl. babahintőpor, dekorkozmetikai púderek, szappan készítés vagy Te magad is készíthetsz kozmetikumokat belőle. (A fehér agyag az Argital termékpalettáján Argilcrem vagy magyarosan Argital fehér agyag néven szerepel.)

Akinek száraz, érzékeny a bőre, annak elsőre a fehér agyagot ajánlanám kipróbálásra, de mindenki használhatja. Jól tisztít, a bőr mélyebb pórusaiból is képes kiszedni a szennyeződéseket, eltávolítja a felesleges hámsejteket, nyugtat, méregtelenít, regenerál és javítja a bőr szerkezetét és némileg fehérít is. Keverhető bármely másik fajtával. Kozmetikumokban előszeretettel használják: pl. az Argital Argilcrem vagy a fogkrémekben.

Ha vas-oxid keveredik a kaolinhoz, akkor rózsaszín agyagról beszélünk. Tulajdonságai megegyeznek a fehérével, annyi különbséggel, hogy a több vastartalom miatt jobb lesz az összehúzó hatása, tehát tág pólusok reszkessetek!

Az illit lehet vörös, barna, sárga, színe a benne található vas-oxid mennyiségtől függ, és éppen ezért, az ebből készült pakolás este használjátok, mert piros foltokat hagy a bőrön. Főleg normál bőrre ajánlott, de természetesen bárki használhatja. Remekül méregtelenít, tisztít, magas szilícium tartalmánál fogva erősíti, üdévé teszi a bőrt.

Talán a legismertebb a montmorillonit, közismertebb nevén a (francia) zöld agyag. Magas fokú ioncserére képes, viszonylag zsíros min. 40 százalékos szilícium tartalmának köszönhetően. Nyugtat, fiatalít, és mélyen tisztítja a bőrt. Nagyon jó a pattanásos, gyulladt bőrre, de minden bőrtípusra használható. Nem csak méregtelenít, de a nehézfémeket is képes megkötni.

Az agyag tulajdonságai és hatásai

Kémiai összetételénél fogva képes nagy mennyiségű vizet megkötni, száradáskor zsugorodnak, repedeznek. Tapintásuk zsíros. Vastartalmuktól és egyéb szennyeződésektől függően színük lehet fehér, zöldes, sárgás, vöröses v. barna.
Az agyag sajátosságai nem csak a kémiai sajátosságának köszönhető. Végső tulajdonságait pozitívan befolyásolhatja a keletkezés módja, ioncserélő képessége az ozmotikus folyamatokban, kiszáradása a Napon, szemcseszerkezete és szellőzése is közreműködik hatásmechanizmusainak fokozásában.
Az agyagot általában hígítva használjuk. Akár belsőleg alkalmazzuk, akár külsőleg, az agyag ozmotikus mechanizmust idéz elő (ioncsere-képesség), elvonja mindazt, ami kedvezőtlen, mérgező, egészségtelen a szervezet számára, cserébe átadja az ásványi agyagokat (táplál, feszesít), az éltető energiát tartalmazó elemeket a sejteknek. Méregtelenít kívül, belül.
Az agyag rendelkezik egy úgynevezett természetes intelligenciával, mert antiszeptikus hatása csak és kizárólag a káros anyagokra hat. Egyedül ott fejti ki hatását, ahol szükséges, így megkíméli azokat a regeneráló elemeket, amelyek hozzájárulnak a teljes gyógyuláshoz.
Képes energiát tárolni, amely a testbe jutva segíti a gyógyulási folyamatokat, így revitalizál, ezért nagyon jó kiegészítő terápiaként hosszas antibiotikum terápián átesett, immungyenge személyeknél vagy bármely lábadozási szakaszban.
Lúgosító hatása miatt a bél parazitózis és candida gomba kezelésében sikeres.
Az agyag mikro molekuláris szerkezetének köszönhetően képes szinte bármit megszűrni, semlegesíteni, jól használható mindenféle ártalmas anyag felszívására, megszűrésére: folyadékok, kellemetlen szagok, gázok, genny, káros és mérgező anyagok.
A gyógyító agyag steril, vagyis baktériumcsíráktól teljesen mentes. Ezen kívül mutat némi radioaktivitást (0,3-1,25 Mache egység), amely elégséges a baktériumok ellen és ahhoz, hogy élénkítő hatást gyakorolhasson, ugyanakkor emberre és állatra veszélytelen.
Semlegesítő és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően kiváló sebgyógyító (égésre is), valamint jó gyulladáscsökkentő.
A Nap életenergiája, a levegő és a víz mágnessége az agyagban koncentráltan található meg, nincsenek hatással rá a Nap- és  Holdsugárzások, ami azt jelenti, hogy erősítő- és kiegyensúlyozó hatású az élő sejtre.
Bármilyen bőrproblémása érdemes kipróbálni, javítja az anyagcserét, fertőtlenít, szabályozza a faggyúmirigyeket, pórusösszehúzó, élénkíti a vérkeringést.
Az egész szervezetre gyakorolt hatása jól érvényesül anyagcsere betegségekben és a belső elválasztású mirigyek zavarai esetén (pl. 2-es típusú cukorbetegség, pajzsmirigy elváltozások, csontritkulás, porckopás, prosztata jóindulatú megnagyobbodása).
Az agyag jótékony hatását, belsőleg, főleg a gyomorbél rendszerben fejti ki, és eredmények érhetők el gyomorfekély, gyomorgyulladás, székrekedés, idült hasnyálmirigy gyulladás, krónikus májgyulladás, epebántalmak, nehezen gyógyuló húgyúti fertőzések esetében is.
Az agyagkúra használható köszvény, reuma, érelmeszesedés, cukorbaj/cukorbetegség, máj- és vesebetegségek és gyomorfekély esetén, mivel megköti a savakat, bélhurut és bélgyulladás, bármilyen alhasi gyulladások, vastagbélgyulladás, hólyaghurut, férgesedés, daganatos betegségek, és bármilyen bakteriális és vírusos betegség előfordulásakor is javasolt.

Összességében kijelenthetjük, hogy nincs ismert mellékhatása, költségkímélő és alkalmas úgy prevenció szempontjából, mint akut vagy krónikus betegségek önálló vagy társkezelésére és utókezelésére. Rendkívüli gyógyító hatása három dologra vezethető vissza elsősorban:  magnetoterápiás, antibakteriális és végül a radioaktív hatásra.

Néhány tanács kezdő agyag felhasználóknak

Mielőtt bármit magunkra kenünk, előtte mindenképpen végezzünk allergia tesztet. Nem valószínű az allergiás reakció az agyagok esetében, viszont egy érzékenyebb bőrnek erős lehet egy zöld agyag.
Az egyszer már felhasznált agyagot mindenesetben dobjuk ki. Az agyag az ozmotikus tulajdonsága révén magába szívja a káros anyagokat és gyógyító képessége is kimerül. Ezért a visszamérgeződés és a kimerülése miatt már nem érdemes/szabad többször használni.
Nyugodt körülmények között kezdjünk el bármiféle kezelést, és lehetőleg ne szakítsuk félbe. Az agyag képes olyan mechanizmusokat mozgásba hozni, amik képesek szervezetünkben bizonyos láncreakciókat működtetni, ezért nem jó megszakítani.
Az agyagkúrát növekvő Holdnál érdemes végezni.